De eigenschappen van Bankirai

Bankirai hardhout heeft een fijne gelijkmatige structuur, met een sterke kruisdraad. Dit houdt in dat de planken weinig onvolkomenheden als kwasten en noesten bevatten. De duurzaamheid van het hout maakt het zeer geschikt voor toepassingen buitenshuis. Het is van nature goed bestand tegen weersomstandigheden, schimmels, insectenaantasting, zuren en chemicaliën. Hierdoor is het de ideale houtsoort voor een vlonder of schutting. De planken zijn ook goed thuis te bewerken. De planken hebben een relatief weinig afstompend effect op snij- en zaaggereedschap. Mocht het dus nodig zijn om de planken op maat te zagen, dan is dat geen probleem.

Be- en verwerkbaarheid

Bankirai is over het algmeen redelijk te bewerken. Het heeft een relatief weinig afstompend effect op snijgereedschap. Er is wel kans op aankoeken van hars op het zaagblad.

Bij schroeven moet men eerst voorboren. De schroef en nageluittrekweerstand zijn goed. Bankirai leent zich minder goed om te verlijmen. Het drogen van bankiraihout gaat langzaam. Dit komt door de fijnmazige dichte houtstructuur. Bankirai is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling. Om visuele redenen kan dit natuurlijk wel uitgevoerd worden.

Verder kent Bankirai geen bloeding en schimmel vorming. Bij Keruing, de goedkoopste hardhoutsoort is er veel werking en veel kans op bloeding en schimmel. Dus even goed doorvragen als u alleen de term hardhout ziet.

Op zaterdag kunt u terecht van 9-15.00 uur. Eventueel kunt u bellen om een afspraak te maken. Ons telefoonnummer is 0299-673279.